رنگ پوسته‌ی تخم مرغ

رنگ پوسته‌ی تخم مرغ چه‌ فرقی می‌کند که چه رنگی باشد؟

بعضی‌ها تخم مرغ با پوسته‌ی سفید را دوست دارند و بعضی‌ها تخم مرغ با پوسته‌ی رنگی را ترجیح می‌دهند. در این مقاله می‌خواهیم ببینیم که آیا واقعاً فرقی می‌کند که پوسته چه رنگی باشد؟

در فروشگاه‌ها رنگ پوسنه تخم مرغ بیشتر سفید یا قهوه‌ای است اما رنگ پوسته تخم مرغ ممکن است کرم‌رنگ یا زرد روشن هم باشد. تا حالا فکر کرده‌اید که رنگ پوسته تخم مرغ به چه چیزی بستگی دارد؟ بله، به مرغ. رنگ پوسته‌ی تخم مرغ به نژاد مرغ بستگی دارد. رنگ پوسته‌‌ی تخم مرغ  لگ هورن سفید است اما رنگ پوسته تخم مرغ مرغ های پلیموث راکس و رود آیلند ردز قهوه‌ای است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید رنگ پوسته تخم برخی از مرغ‌ها آبی یا سبز‌آبی است؛ بعضی از نژادهای مرغ آراکانا، آمراکانا، دونگسیانگ و لوشی.

عامل اصلی رنگ متفاوت پوسته‌ی تخم مرغ رنگدانه های تولیدی مرغ است.  رنگدانه‌ی اصلی تخم‌مرغ‌های قهوه ای پروتوپرفیت  IX  نام دارد.
نام رنگدانه‌ی اصلی پوسته‌ی تخم‌مرغ‌های آبی بیلیوردین است.

 

همان‌طور که گفتیم و حتماً  اینجا متوجه شده‌اید،  عمل اصلی و تعیین‌کننده‌ی رنگ پوسته‌ی تخم مرغ  ژنتیک است اما عوامل دیگری نیز بر رنگ پوسته‌ی تخم مرغ تأثیر می‌گذارد.  مثلاً اگر تخم مرغ قهوه‌ای بزرگ و کم‌ٰنگ‌تر از حالت معمولی باشد به این معنی است که سن  مرغ‌هایی که تخم قهوه‌ای می‌گذارند، زیاد است. محیط زندگی و رژيم غذایی مرغ هم بر اندازه و رنگ پوسته‌ی تخم مرغ اثر دارد.  این عواملی که گفتیم بر روشنی یا تیرگی رنگ اصلی پوسته‌ی تخم مرغ تأثیر می‌گذارد و از جمله عوامل فرعی به حساب می‌آید و همان‌طور که قبلاً هم گفتیم، عامل اصلی تعیین یا تغییر رنگ پوسته‌ی تخم مرغ نژاد مرغ است.

اغلب مردم تصور می‌کنند که  تخم مرغ‌های با پوسته‌ی قهوه‌ای طبیعی‌تر و سالم‌تر از تخم مرغ‌هایی است که رنگ پوسته‌ی آن‌ها  سفید است.اما  واقعیت این است که مواد مغذی همه‌ی تخم مرغ‌ها صرف‌نظر از رنگ پوسته یا اندازه به هم شبیه است.  تخم مرغ غذایی سالم، مقوی و مغذی است و فرقی ندارد پوسته‌اش چه رنگی باشد. هر تخم مرغ سرشار از پروتئین، ویتامینن و مواد معدنی است و کالری مجموع این مواد مغذی در هر عدد تخم مرغ  کمتر از هشتاد کالری است.

 

دانشمندان ساختار تخم مرغ  دارای پوسته‌ی قهوه‌ای را با تخم مرغ دارای پوسته‌ی سفید با هم مقایسه کردند تا به تفاوت‌هایشان پی ببرند. نتایج حاصل از چند تحقیق و بررسی حاکی از آن بود که رنگ پوسته‌ی تخم مرغ تأثیر چندانی بر ویژگی‌ها و ساختار تخم مرغ نمی‌گذارد. یعنی فرقی نمی‌کند رنگ پوسته‌ی تخم مرغ سفید باشد یا رنگ دیگری،مواد تشکیل‌دهنده‌ی آن فرقی ندارد  و رنگ پوسته‌ی تخم مرغ هر چه که باشد، تخم مرغ غذایی سالم و طبیعی است. صرفاً رنگدانه‌ی پوسته‌ی تخم مرغ‌ها با هم فرق دارد که باعث می‌شود رنگ پوسته تخم مرغ سفید یا قهوه‌ای یا رنگ دیگری بشود.

از عوامل تآثیرگذارنده بر کیفیت و مواد مغذی تخم مرغ محل زندگی و نحوه‌ی پرورش مرغ است. مثلاً اگر مرغ در محیط روستایی باشد و در آفتاب پرسه بزند ویتامین دی تخم مرغ  حدود سه یا چهار برابر بیشتر از تخم مرغ‌های دیگر خواهد بود.

غذایی که مرغ  می‌خورد هم بر مواد تشکیل‌دهنده و مغذی تخم مرغ تأثیر دارد.  مثلاً اگر رژیم غذایی مرغ سرشار از امگا سه باشد، تخم مرغ هم امگا سه بیشتری خواهد داشت.

طعم تخم‌ مرغ‌ها به‌طور کلی ممکن است با هم کمی فرق داشته باشد اما رنگ پوسته‌ی تخم‌ مرغ بر طعم آن تأثیر چندانی ندارد با این حال، مردم تصور می‌کنند که طعم تخم مرغ با رنگ پوسته‌ی سفید یا قهوه‌ای با هم فرق دارد و جالب این است که عده‌ای تخم مرغ با پوسته‌ی سفید را خوشمزه‌تر می‌دانند و عده‌ای تخم مرغ با پوسته‌ای به‌رنگ قهوه‌ای را.
رنگ پوسته‌ی تخم مرغ طعم آن را  تغییر نمی‌‌دهد اما عوامل دیگری  مانند نوع تغذیه مرغ ، تازگی و چگونگی پخت تخم مرغ ممکن است بر مزهخ‌ی تخم مرغ اثر بگذارد.  مثلاً اگر رژیم غذایی مرغ سرشار از چربی باشد، تخم مرغ خوشمزه‌تر است. رژیم غذایی مرغ‌هایی که در خانه پرورش می‌یابند هم با مرغ‌هایی که در مرغداری هستند با هم فرق دارد و همین موضوع می‌تواند بر طعم و عطر  تخم مرغ اثر بگذارد.

 

هرچه  مدت نگهداری تخم مرغ  بیشتر باشد، احتمال اینکه مزه‌اش عوض شود بیشتر است. بهتر است تخم مرغ را در جایی خنک که دمای آن ثابت است نگهدارید  تغییر مزه آن نیز بیشتر می شود. نگهداری تخم مرغ در  یخچال باعث می‌شود ماندگاری آن بیشتر شود.

از آنجایی که  تغذیه‌ی مرغ خانگی با مرغ در مرغداری متفاوت است و  از آنجایی که تخم مرغ خانگی مثل تخم مرغ صنعتی فرایند پردازش  و حمل ندارد در نتیجه تازه‌تر از تخم مرغ صنعتی است و ممکن است زودتر مهمان سفره‌ی شما شود. پرورش مرغ خانگی و در نتیجه دسترسی به تخم مرغ خانگی در روستاها و بعضی از شهرستان‌ها امکان‌پذیر است در نتیجه تخم مرغ تولید‌شده در مرغداری‌ها دسترس‌پذیرتر و بیشتر است.

اشتراک گذاری

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط